at-ta'aruf

My photo
Salam muwajahah silmiah. Sekadar mengambil ruang medan dakwah untuk mencetuskan pandangan dan berkongsi maklumat untuk manfaat bersama. Di lahirkan di Tawau Bumi Peladang. Masih lagi menuntut ilmu sebagai persiapan menjadi aktivis dalam membantu menyuburkan syiar Islam yang kini mempunyai harapan besar untuk kembali gemilang. InsyaAllah.

Tanamkan Sifat Berkorban

| Wednesday, November 25, 2009 |

From new pic


Pada tahun ini, sekali lagi kita berpeluang menyambut kedatangan Hari Raya Aidiladha. Walaupun kemeriahannya tidaklah sehebat sambutan Hari Raya Aidilfitri, semua masyarakat tetap menggunakan peluang ini untuk melakukan persiapan bagi menyambut
kedatangannya.

Sebenarnya, Islam menuntut kita berkorban sepanjang masa. Itulah sebabnya sifat berkorban perlu ditanamkan dalam kalangan individu muslim. Pengorbanan yang dibuat olah Nabi Ibrahim as adalah tanda cintanya kepada Allah swt. Kesanggupannya
mengorbankan Nabi Ismail as kerana taat kepada perintah-Nya. Bukannya tidak sayangkan anak tetapi ketaatan kepada Allah swt lebih daripada segala-galanya.

Hal inilah yang kita perlu ambil pengajaran. Manusia perlu berkorban untuk mentaati segala perintah Allah swt walaupun bertentangan dengan hawa nafsu. Semoga, ibadah korban yang kita sambut pada kali ini benar-benar dapat dihayati agar berani berkorban untuk Islam. Akhirnya, kita mampu melihat semula tertegaknya syariat Islam dengan pengorbanan yang kita laksanakan. Hulurkan bantuan kepada mereka yang mendokong perjuangan Islam. Antara bentuk bantuan yang kita boleh sumbangkan termasuklah bersama dengan jemaah yang mendaulatkan Islam, sumbangan harta, masa mahupun tenaga.

Selamat Manyambut Hari Raya Aidiladha...


0 comments:

Petunjuk Sepanjang Jalan : Terjemahan Quran Flash

Twitter

Usahawan Muslim

Produk Score A

Pengunjung Budiman

hadirnya sahabat

Curahan Rasa

Mesti Lawat

isu terkini