at-ta'aruf

My photo
Salam muwajahah silmiah. Sekadar mengambil ruang medan dakwah untuk mencetuskan pandangan dan berkongsi maklumat untuk manfaat bersama. Di lahirkan di Tawau Bumi Peladang. Masih lagi menuntut ilmu sebagai persiapan menjadi aktivis dalam membantu menyuburkan syiar Islam yang kini mempunyai harapan besar untuk kembali gemilang. InsyaAllah.

MOML : Mata Ohh Mata Lelaki...

| Thursday, March 31, 2011 |




Malam pasangannya siang,

Jaga pasangannya tidur,
Rajin pasangannya malas,
Dan lelaki pasangannya perempuan.


Kerana perempuan adalah
pasangan kepada lelaki,
maka Allah telah menciptakan bentuk badan wanita
itu dapat memikat hati lelaki.

Bila berkata tentang terpikat,
maka ia ada hubung kait dengan nafsu.
Jika ia ada hubungkait dengan nafsu,
ianya ada hubungan pula dengan bisikan syaitan.

Jadi untuk mengawal nafsu, mestilah dikawal dengan iman.
Untuk mendapatkan iman mesti menurut perintah
Allah dan RasulNya dan menjauhi laranganNya.

Pada mata lelaki, perempuan ini adalah simbol.
Simbol apa, semua orang tahu.
Orang lelaki mempunyai imaginasi yang nakal jika
tidak dikawal dengan iman.
Maka mata lelaki ini selalu menjalar
apabila terlihat seorang perempuan.

Setiap bentuk badan seorang
perempuan boleh dihayati oleh seorang lelaki
dengan berbagai-bagai tafsiran nakal nafsu.
Apabila seorang lelaki terlihat seorang
perempuan, maka perkara pertama yang akan
dilihatnya ialah rambut wanita berkenaan.
Maka akan ditafsirlah berbagai2 cara oleh
seorang lelaki akan rambut wanita berkenaan.

Oleh kerana itulah wanita wajib menutup rambutnya.
Apabila rambut wanita itu telah ditutup, maka
mata lelaki itu akan turun ke bawah melihat
bentuk lehernya,
maka wajiblah wanita itu menutup lehernya.
Maka mata lelaki itu akan turun lagi
melihat bentuk payu daranya,
maka wanita itu berkewajipanlah menutup bentuk
payu daranya dengan melabuhkan tudungnya.

Setelah itu mata lelaki akan
turun lagi melihat
bentuk ramping pinggangnya,
maka labuhkanlah pakaian supaya tidak ternampak
bentuk pinggangnya,
maka mata lelaki itu akan melihat pula akan
bentuk punggungnya,
maka wajiblah wanita itu membesarkan pakaiannya
agar bentuk punggung tidak kelihatan, dan
lelaki itu akan pula melihat bentuk pehanya,
maka janganlah sesekali wanita itu memakai kain
yang agak ketat sehingga terlihat bentuk
pehanya walau sedikit,
maka akan dilihat lagi oleh lelaki itu akan
bentuk kakinya pula,
maka janganlah wanita itu berseluar, kerana
terus-terang pihak lelaki bercakap, walau
muslimah itu bertudung labuh, berbaju labuh,
jika beliau memakai seluar,walau nampak besar
sedikit, nafsu kami lelaki akan terusik secara
sepontan, entah tak tahu Kenapa?

Mata lelaki ini nakal, setelah tidak ternampak
akan bentuk kakinya,
maka akan dilihatlah pula akan mata lelaki itu kepada kakinya,
maka wajiblah wanita itu untuk menolong lelaki
itu tidak berdosa, menutup kakinya dengan
melabuhkan kain, atau memakai stokinyg warnanya
jangan sesekali berwarna kulit perempuan,
maka mata lelaki ini akan kembali ke atas,
akan melihat pula bentuk tangan wanita itu,
maka tolonglah wahai muslimah, agar melabuhkan
tudung menutupi bentuk tangannya yang indah pada pandangan lelaki.

Maka wahai lelaki,
janganlah pula kamu melihat mukanya,
kerana ia akan menimbulkan fitnah, kecuali jika
kamu wahai lelaki, ingin meminangnya.
Jika wanita itu cukup soleh, takut mukanya yang
cantik akan menimbulkan fitnah,
maka berpurdahlah kamu,
jika itu lebih baik untuk kamu.

Tetapi mata lelaki ini ada satu lagi jenis
penyakit,iaitu mata
lelaki itu akan tertangkap dengan sepontan jika
ia terlihat warna yang menyerlah atau terang
jika ianya berada pada perempuan.

Maka oleh itu wahai perempuan, tolonglah jangan
memakai pakaian yang warnanya terang-terangan sangat.
Jika hendak pakai pun, pakailah untuk suami.
Itulah wahai muslimah, jika anda semua ingin tahu
apakah dia mata lelaki itu, dan perlu
diingatkan, jika semua aurat telah ditutup,
jangan anggap tugas kita telah selesai, perlulah
pula kita menjaga kehormatan diri masing2,
jangan keluar seorang2,keluarlah dengan
mahram, atau keluarlah sekurang2nya 3 wanita agar
tidak diganggu gangguan luar, mata lelaki pula
janganlah menjalar langsung kepada muslimah,
walau muslimah itu telah menutup aurat,
insyaAllah selamat dunia akhirat.

Seperti firman Allah,"Dan tundukkanlah pandanganmu
dan jagalah kemaluanmu".
Dunia sekarang telah banyak yang cacat celanya,
sehingga ketaraf seseorang yang memakai tudung
masih beliau tidak menutup aurat, dan pada kaum
lelaki, mata kamu itu wajib untuk tidak
mencuri2 melihat wanita muslimah, kerana ia
dilarangi oleh Allah SWT.

Ingat-ingatkanlah wahai muslimin muslimat.
Sekilau-kilau berlian paling menarik untuk dicuri.
Seindah-indah ciptaan adalah yang paling sukar untuk dijaga.
Sesuatu yang berharga dan bernilai perlu dijaga dengan baik.
Semakin dibuka semakin kurang nilai harganya..
Bajailah ia dengan iman dan takwa semoga membuahkan hasil yang sungguh bernilai.

Lelaki adalah pemimpin bagi wanita. Maka bantulah lelaki wahai wanita dengan memelihara perhiasan yang ada pada dirimu. Indahnya perhiasanmu bukan untuk dijadikan bahan tontonan buat mereka yang tidak selayaknya. Takut-takut sekiranya berterusan memperlihatkan apa yang tidak sepatutnya, lelaki yang diharapkan menjadi pemimpin mu berrubah watak menjadi orang yang bakal merosakkan mu...Ingatlah pesananNya, perliharalah dirimu dan ahli keluargamu daripada api NERAKA... PEACE.




VIDEO SEKS ANWAR (DSAI) : Perut Buncit

| Wednesday, March 23, 2011 |

Ini bukanlah cerita mengenai video seks anwar yang sekarang tengah hot berkemungkinan besar untuk menjatuhkan dan menghalang PR menawan Putrajaya. Maklumlah, election ke 13 akan bermula tidak lama lagi dan pasti Pilihan Raya Negari Sarawak akan bermula bulan hadapan. 

Sebenarnya, penulis ingin berkongsi beberapa tips untuk mengurangkan masalah perut buncit seperti yang dilaporkan berlaku kepada salah seorang yang didakwa sebagai Anwar di dalam video seks berkenaan. Berkat kesabaran Datuk Sri Anwar Ibrahim menjaga perut daripada buncit, maka beliau terselamat daripada ancaman video berkenaan. Dalang disebalik video tersebut pun tengah disiasat. Malu sunggu rakyat negeri berkenaan kan... Ini dia 10 tips berkenaan :) :

Sapa taknak, mari baca tips ini!!!


  1. 1.
    Penting kualiti daripada kuantiti! Tidak perlu melaku beratus-ratus sit ups setiap hari! 1 ataupun 2 sessi seminggu dengan latihan berkualiti adalah lebih baik. Don’t overtrain.
  2. 2.
    Untuk merangsangkan otot abs anda setiap sessi, pelbagaikan latihan abs ! Gunakan latihan yang berbeza untuk latih abs daripada sudut yang berbeza. Bahagian abs termasuk, upper, mid, lower dan obliques.
  3. 3.
    Fokus kepada contraction otot abs semasa latihan! Make sure its your abs that is doing the work dan bukan bahagian otot yang lain (back, leher dll).
  4. 4.
    Fokus kepada pernafasan. Hembus nafas ketika “exertion” (ataupun ketika melakukan “crunch”). Ini akan membolehkan anda contract otot abs dengan sebaik mungkin
  5. 5.
    Untuk sessi workout abs, lakukan 2-3 latihan yang berbeza. Sebagai panduan, stick to 3 set bagi setiap exercise dan 15-20 ulangan (reps) bagi setiap set!
  6. 6.
    Latihan abs yang terbaik tidak akan menolong anda untuk kempiskan perut selagi adanya lapisan lemak antara otot dan kulit!
  7. 7.
    Penjagaan makanan adalah mustahak untuk memeliki bahagian perut yang cantik! Elakkan makanan berminyak, garam. Minum banyak air dan pastikan anda mengamalkan diet yang seimbang.
  8. 8.
    Look after your calories. Seperti mana yang saya katakana dahulu, anda harus create calorie deficit untuk membakar lemak berlebihan!
  9. 9.
    Latihan cardio ataupun bersukan adalah cara yang sesuai untuk membakar calorie berlebihan! It also makes dieting easier as kita tidak perlu jaga pemakanan dengan terlalu rapat!
  10. 10.
    Jika anda telahpun kurangkan lemak badan tetapi tidak lagi nampak abs yang cantik, kurangkan pengambilan sodium (yang takung air badan) dan make sure semasa latihan, abs are fatigued. Tingkatkan ulangan ataupun beban jika perlu!

    P/S : Mana yang baik, boleh dijadikan amalan. Pelakon adegan dalam video seks tersebut pun jika berpeluang membaca entri ini boleh amalkan. Lebih baik mengempiskan perut buncit tersebut daripada membazir masa anda menambah akaun dosa yang akan dikumpulkan di Negeri Akhirat kelak. Ingat senang2 ke nak perbodohkan rakyat...keh3. PEACE.  


Lupakan Astro : Tonton Bola Live Streaming...

| Sunday, March 6, 2011 |

TEKAN IMEJ DI BAWAH UNTK DAPATKAN LINK LIVE. SELAMAT TINGGAL ASTRO, SELAMAT MENONTON... 

-Setiap 30 ~60 minit sebelum perlawanan anda akan dapat link tonton LIVE perlawanan bola sepak anda!! Sila Bookmark dan datang lagi sekejap lagi-




P/S: Untuk tutorial live-streaming, tekan link ini. Credti to ar-rifke.com


Clash of Titans : The Reds in Blues...

| Tuesday, March 1, 2011 |

 Tajuk kali ni nak fokus pada bola pula. Sebelum tu, entri ni bukanlah bertujuan mewujudkan pertelingkahan tetapi inilah keseronokan yang dirasai peminat bola. Lumrah, apabila pasukan pilihan menang maka team yang kalah akan kena 'kutuk' sehabis-habisnya. Peluang sebegini tak mungkin datang selalu, minggu depan nasib berbeza pula. Ini antara cara peminat2 bola liga EPL terutamanya 'bermesra'... :D

Kembali pada game Chelsea vs Mu semalam, sekurang-sekurangnya membuat kan penyokong pihak lawan tidak seriuh seperti sebelumnya. Maklumlah, bila dah kalah langkah terbaik adalah 'melenyapkan diri'. Tapi ada juga makhluk yang tetap dengan sikap sombong dan egonya seolah2 team dia pula yang menang. Seperti biasa, tindakan 'lucu' FErgusan apabila kalah, tidak lain  daan tidak bukan menyalahkan pengadil yang dikatakan silap membuat keputusan. Ini antara kritikannya terhadap pengadil, Martin Artkinson semalam (fan2 MU pun terikut2 sekali, ish3) :


"Ia mustahil. Pengadil tidak melayangkan kad kuning kedua kepada David Luiz atas cabaran kepada Rooney. Rentak permainan berubah."

Begniliah sikap orang-orang tua yang dah nyanyuk. Imbas kembali pertemuan MU dengan Wigan, bukan main lagi menang besar 4-0 riuh mengatakan semua itu hasil komitmen pemain. Sumbangan Reff masa tu suda lupa ka??? Kita lihat reaksinya apabila Rooney menyiku pemain Wigan dan sepatutnya dapat kad merah, as same goes to David Luiz tonight... Katanya:


"Itu adalah cabaran biasa dalam bolasepak. Bolasepak itu sendiri merupakan sukan fizikal."


Nampak sangat bias pada keputusan pengadil. Asyik2 nak pengadil menyebelahi pihaknya. Mana boleh cess... Ambik kau...




Mungkin kemenangan ini tidak menggugat sedikitpun kedudukan MU di takhta liga, tapi yang pasti kekalahan kepada Chelsea sekurang-kurangnya sebagai peringatan jangan terlalu memandang rendah team yang dikatakan menuju 'zaman kejatuhan' ini. Chelsea dalam pembikinan, buktinya new player semakin menyerlah. Torres tak menjaring??? Barbatove dan Chicharito menjaring ka??? Hehe

  
Akhir kata, teruslah setia dengan team bola EPL pilihan anda. Biar kalah janji setia...:D. Bola sepak liga negara sendiri kena ambik tau juga...

KTBFFH!!!


Credit to : footballcrazie.blogspot.com


Seni Menghadapi Makanan???

| |

Sambil-sambil menunggu match clash of the titans pagi ni, terbaca sebuah entri yang menarik di laman web iluvislam.com. Beberapa tips yang mesti diamalkan apabila berhadapan dengan makanan??? Ya, makan memang menyeronokkan, tetapi makan pun mesti ada ilmu agar tidak mendatangkan kesan yang tidak baik pada badan.

Kalau tidak tahu seni untuk menghadapi makanan, lama-kelamaan makanan yang lazat sekalipun tidak sudi dipandang. Semua berpunca apabila makanan suda tidak menjadi kawan. Makanan akhrinya menjadi musuh yang boleh mendatangkan pelbagai penyakit yang memudaratkan. Benarlah pesanan Rasulullah saw :
“Perut manusia itu tempat segala penyakit, manakala pencegahan itu pokok dari segala pengubatan.” (Riwayat ad-Dailami).
Selain itu, tidak tahu berseni dalam menghadapi makanan akan menyebabkan berat badan yang berlebihan. Untuk itu, mari bersama kita amalkan tips-tips pemakanan yang sihat agar tidak tidak berlebihan berat badan. Yang dah lebih, cepat-cepat kita kurang kan...opss:)

Kita mulakan dengan tip-tip diet dan pemakanan.
  1. Makan 5-7 hidangan kecil berbanding tiga hidangan besar. Ini bukan sahaja dapat mengawal nafsu makan, malah memastikan tenaga anda berterusan sepanjang hari.
  2. Jangan skip hidangan. Ia tidak akan membantu anda kuruskan badan kerana nafsu makan anda akan bergelora dan metabolisma badan anda akan menurun.
  3. Kenali keperluan kalori seharian anda. Ramai yang tidak mengenali keperluan kalori seharian masing-masing. Kalau tidak tahu, bagaimana hendak mengawal kuantiti pemakanan?!
  4. Roti canai ... berapakah kalorinya? Pastikan anda kenali kandungan kalori-kalori makanan dan minuman seharian anda. Gunakan laman web seperti Cekodok.com untuk panduan percuma.
  5. Elakkan kalori daripada minuman. Ini adalah tip kuruskan badan yang paling mudah. Anda hanya perlu menggantikan minuman bergula seperti teh ais, milo, soft drink dan lain-lain dengan air bebas gula. Dengan cara ini, anda boleh mengurangkan kira-kira 10kg dalam setahun. Ingin belajar caranya? Mudah sahaja, kira jumlah kalori yang anda boleh jimat dengan tip ini.
  6. Minum air mineral. Air tidak mengandungi apa-apa kalori dan tidak boleh menambahkan berat badan untuk jangka masa panjang. Tetapi elakkan pengambilan garam berlebihan kerana ia akan menambah takungan air dalam badan anda.
  7. Jangan makan buah-buahan dengan berlebihan. Walaupun buah-buahan mengandungi vitamin dan mineral, ia juga mengandungi kalori (gula) yang boleh menggemukkan.
  8. Segenggam tangan karbohidrat. Samaada anda makan nasi, roti, mee mahupun kentang (semua sumber karbohidrat), pastikan saiz hidangan tidak melebihi segenggam tangan. Jikalau masih tidak kenyang, tambahkan lauk.
  9. Pastikan kuantiti pengambilan protein mencukupi. Sebagai panduan, ingatkan diri anda untuk mengambil 2 - 2.5g untuk setiap kg berat badan anda. Pastikan juga protein lebih mengenyangkan berbanding karbohidrat.
  10. Kawal nafsu makan! Satu-satunya cara untuk mengawal nasfu adalah dengan memastikan ia tidak berpeluang untuk terjadi. Namun sekiranya nafsu makan itu sudah tiba, maka ia sudah terlewat. 

11 - 20: Senaman.


Top 10 Members

Petunjuk Sepanjang Jalan : Terjemahan Quran Flash

Twitter

Usahawan Muslim

Produk Score A

Pengunjung Budiman

hadirnya sahabat

Curahan Rasa

Mesti Lawat

isu terkini