at-ta'aruf

My photo
Salam muwajahah silmiah. Sekadar mengambil ruang medan dakwah untuk mencetuskan pandangan dan berkongsi maklumat untuk manfaat bersama. Di lahirkan di Tawau Bumi Peladang. Masih lagi menuntut ilmu sebagai persiapan menjadi aktivis dalam membantu menyuburkan syiar Islam yang kini mempunyai harapan besar untuk kembali gemilang. InsyaAllah.

Lapor Diri!!!

| Saturday, December 6, 2008 |

Akhirnya, selesai jugak jihad akademik untuk sem ni. Setelah 8 hari berturut-turut, bermula seawal pukul 8.30am hinggalah 5.00pm (rest, 2 and half hours only), bahasa English jak yang di dengar.
“Who speak in Bahasa or your own language, your owe me 2 ringgit!”
Instructor (lecture) kami dengan tegas ingatkan 34 pelajar termasuk pelajar Somalia, Arab dan China. Setakat 12pm tadi, instructor saya sudah mengumpul kira-kira RM80 ringgit rasanya. Kayalah para instructor U ni, pelajar Sabah, Sarawak and foreigner manakala sebahagian pelajar semenanjung wajib ikuti fasa pertama ni. Alhamdulillah, saya dapat English For Communication2 jadi ndak perlu ambik lagi sem depan, yes!, bole pulang kampung awal da.

Seawal kelas bermula lagi, macam-macam komen pelajar termasuklah instructor tentang pelaksaan program ni. Manakan tidak, bagi pelajar, cuti yang sepatutnya sebulan lebih untuk sem ni berkurang menjadi 2 minggu lebih jak. Bagi instructor pula, cuti dan bebanan tugas yang menjadi keluhan. Kesimpulannya memang semuala tidak berpuas hati. Apapun, seperti kata instructor, suara pelajar lah yang boleh mengubah semua ni. Tapi memang sukar, slogan ‘Student Power’ belum power2 lagi di sini. Justeru, pihak pengurusan pun membuat kesimpulan yang pelakasaan subjek ni memang berkesan dan diterima dengan senang hati, dengan senang lenang oleh semua pelajar...

Walaupun letih dan tidak berpuas hati, cuba jugak ikhlaskan diri untuk belajar kerana Allah. Teringat dengan hadis Rasulullah saw. Baginda berkata:
"Barangsiapa menempuh suatu jalan untuk menuntut ilmu, nescaya Allah memudahkan baginya dengan (ilmu) itu jalan menuju ke syurga" HR. Muslim, No. 2699.

Namun, masa yang ditunggu tiba jugak akhirnya. Bersiap untuk pulang kampung. Lalu, terasa insaf yang masa memang berlalu sangat pantas. Rugilah bagi yang tidak memanfaatkannya.

Sebut fasal pulang kampung, bukan semata-mata cuti sahaja. Tapi yang lebih utama pulang berbakti untuk Islam. Sebagai seorang mukmin yang faham amanah dakwah ini, pasti rasa berdosa sekiranya pulang kampung tidak bersama dengan gerakan dakwah realiti. Sia-sialah sepanjang sem pentarbiyahan di kampus.

Syukur ada sahabat yang sentiasa ingatkan tentang pentingnya perkara ni. Teringat jugak beberapa minggu yang lalu, ketika bersiap untuk paper seterusnya, tiba-tiba bergegar henset mahal di atas meja. Satu mesej masuk rupanya. Buka sahaja mesej tersebut, tertera perkataan,
“Bila ko balik kampung? Ingat, jgn lupa lapor diri…”
Satu mesej yang sangat bermakna. Penuh dengan maksud yang tersirat. InsyaAllah, bisik hati. Mesej dari seorang akhi, aktivis sejak zaman sek lagi sehinggalah sekarang da pun mempunyai kerjaya sendiri. Rupa-rupanya, berjuang untuk Islam ni murah rezeki ba, bahkan boleh jadi jutawan lagi, cuma bagi pejuang yang ikhlas memang susah nak kaya-raya. Macam mana mo kaya, ada jak program yang perlu diberikan sumbangan. Belanja sahabat-sahabat lain lagi, tambang ke pejabat hari-hari pun tawakkal je la, ada tambang ka tak, yang penting wajib turun pejabat.

Benarlah, kalaulah berjuang Islam itu mudah, disajikan dengan kemewahan, sudah tentu kita tidak akan terkial-kial mencari ahli ke sana sini. Tentu tamrin kampus membawa syabab berbelas-belas bas untuk di tarbiyah. Tapi lumrah, sesiapa yang mahu menjadi aktivis pasti tidak lepas dengan bermacam-macam ujian. Bersedialah. Allah swt berkata dalam Al-Quran:
“Dan ingatlah (Wahai Muhammad), ketika orang-orang kafir musyrik (Makkah) menjalankan tipu daya terhadapmu untuk memenjaramu, atau membunuhmu, atau mengusirmu. Mereka menjalankan tipu daya dan Allah menggagalkan tipu daya (mereka), kerana Allah sebaik-baik Yang menggagalkan tipu daya”. (Surah Al-Anfaal:30)

Semua orang boleh ceramahkan semula kisah perjalanan Rasulullah saw dalam berdakawah dengan petah. Very fluently englisnya. Ramai yang hebat mentazkirahkan halangan dan ancaman yang terpaksa dilalui oleh para sahabat dalam pertahankan kesucian Islam di medan jihad. Namun, tidak ramai yang boleh terjun ke medan dakwah sebagaimana yang telah dilalui oleh Nabi dan para sahabat. Manakan tidak, buat apa bersusah payah habiskan tenaga dan wang ringgit balasannya kosong di dunia. Lagi baik bersama keluarga di rumah, bersama anak isteri tercinta. Aman dan tenang sentiasa.

Mungkin itulah tanggapan sesetengah umat yang tidak serta dengan golongan aktivis dakwah. Namun, kita yang masih di beri peluang untuk faham melalui hidayah yang dianugerahkan, teruskanlah dengan jalan yang dipilih ini. Tinggal perlu ikhlas sahaja. Faham, Ikhlas, Amal, Jihad, Berkorban, Taat, Tsabat, Tajarrud, Ukhuwah dan Thiqah mesti dihayati sedalam-dalamnya. Hidup di dunia tidak lama. Moga-moga pilihan kita untuk memilih kesenangan yang abadi daripada memilih kesenangan yang hanya sedetik cuma tidak goyah.

Mudah-mudahan juga nikmat cuti digunakan sebaiknya. Tidak sabar rasanya berjumpa semula dengan sahabat seperjuangan. Selamat pulang kampung. Jangan lupa lapor diri. Salam Muwajahah Silmiah.


0 comments:

Petunjuk Sepanjang Jalan : Terjemahan Quran Flash

Twitter

Usahawan Muslim

Produk Score A

Pengunjung Budiman

hadirnya sahabat

Curahan Rasa

Mesti Lawat

isu terkini